+36203278712 info@fejesfoto.hu

Minden épületnek, lakásnak megvan a maga szépsége, amit egy profi fotóval még jobban ki lehet hangsúlyozni. Egy-egy ilyen fotózás alkalmával én éppen erre törekszem, továbbá az is a célom, hogy a képek visszaadják az épületek, helyiségek igazi hangulatát. Hogy hogyan is zajlik egy épület-, enteriőr- és lakásfotózás, ebből az írásból megtudhatod.

Milyen a jó épületfotó?
Egy jó épületfotónak pont olyannak kell lennie, mint a tervrajzon lévő épületnek, csak éppen élőben lefotózva. Hiszen nem csak a tervrajznál, hanem itt is fontos, hogy figyelembe vegyük az építészeti szempontokat és annak megfelelő képek készüljenek az épületekről. De a legfontosabb az, hogy a legszebben mutassuk be az épületet, lehetőleg úgy, ahogy a tervező megálmodta.

Mi a legalkalmasabb időpont egy épületfotózásra?

A legideálisabb időpont egy jó épületfotózásra május és szeptember között van. De van két kiemelten jó időszak. Ha lehetőség van rá, érdemes a fotózással megvárni az augusztus végét, ugyanis ekkor a legmagasabb a napállás és ekkor legjobbak a fények. De ilyen szerencsés időpont még a június 21-e, a nyári napforduló és az előtte, utána lévő néhány nap. Ugyanis ekkor a legkülönlegesebb a napállás, ami remek alapja lehet egy épületfotózásnak. De kissé borult időben is jó fotózni a szórt fények miatt. Illetve az éjszakai épületfotóknak is megvan a maga hangulatuk.

A megbízást követően mi az első lépés az épületfotózás kapcsán?
Mindenek előtt érdemes az építésszel személyesen egyeztetni, akár együtt megnézni az épületet, illetve a tervrajzokat, így ugyan olyan beállítású képeket is tudok készíteni, mint ami a terven szerepelt. Egy ilyen egyeztetés során kiderül, hogy milyen fotókra van szükség, körbe kell-e fotózni a teljes épületet vagy totál képeket, közeli részletekről készült fotókat is kell készíteni. Persze az épület tervezőjén kívül a megrendelővel is személyesen egyeztetek. Fontos tudnom ugyanis, hogy hova kerülnek a képek. Ha például építészeti szaklapba, akkor részletesebben kell bemutatni az épületet.

Mi az amire különösen oda kell figyelni az épületfotózás során?
Első sorban a jó időpont kiválasztása a legfontosabb, de ugyan ilyen hangsúlyos a látószögek pontos meghatározása is.

Hány fotó készül egy épületfotózás alkalmával és mennyi időt vesz igénybe?
Ahogy a legtöbb fotózás esetében, itt is megrendelő és épület függő. Az elkészített fotók számát ugyanis meghatározza az, hogy mekkora az épület, milyen beállítású fotókra van szükség, illetve hova kerülnek a képek. Az épületfotózás általában egy napot szokott igénybe venni. De ha a helyzet úgy hozza, egy megrendelés során többször is visszamegyek lefotózni az épületet.

Az épületfotózáshoz valamilyen szinten kapcsolódik az enteriőr- és lakásfotózás is. Mi a kettő közötti különbség?
Az enteriőrfotózás alkalmával egy berendezett környezetet, egy kialakított kompozíciót szoktam fotózni. Míg egy lakásfotózáson egy hangulatos szoba berendezéséről készítek fotókat. Utóbbit imázsfotózásnak is nevezhetnénk, hiszen ilyenkor egy hangulatot próbálok megragadni. A különbséget egyébként az is meghatározza, hogy hova készülnek a képek. Más fotók kellenek ugyanis egy lakáskultúra magazinba, és más fotókra van szükség, ha például egy eladni kívánt lakást fotóztatnak velem. Ha ilyen esetben egy lakás fotózásával bíznak meg, fontos, hogy ne legyen több a lakás, mint ami. Olyannak kell mutatni, amilyen valójában, hogy a vásárlók ne csalódjanak.

Mi az amivel segíteni lehet a fotós munkáját az enteriőr fotózás során?
Mindenek előtt azzal tudják segíteni a munkámat, ha a személyes megbeszélés keretében pontosan elmondják, hogy mit szeretnének, mit várnak el tőlem. Plusz az is előremozdíthatja a fotózás sikerét, ha maga a megrendelő, a ház vagy lakás tulajdonosa is részt vesz a fotózáson. Így adott esetben együtt tudjuk kitalálni, hogy mi az amit még érdemes lenne lefotózni, vagy mi az ami nem igényel akkora figyelmet.

Az enteriőr fotók készítésekor külsős szakember bevonására is szükség van?
Az enteriőr berendezésénél fontos lenne, hogy egy szakavatott lakberendező alakítsak ki a környezetet, sőt a fotózáson való személyes részvétel is szerencsés, hiszen a lakberendező olyan kompozíciókat, elrendezéseket lát meg, amelyeket érdemes lefotózni. Valamint abba is tud tanácsot adni, hogy mi az ami oda illik és mi az ami már sok lenne.

Hány fotó készül egy ilyen fotózás alkalmával és mennyi időt vesz igénybe?
Enteriőr, szoba és lakásfüggő, de körülbelül 50-200 kép készül, amiből válogathat a megrendelő. A fotózás pedig maximum 1 napot vesz igénybe, persze ez attól is függ, hogy mit és milyen beállításokkal kell fotóznom. A képeket pedig még aznap kiválogatom, nagy formátumban pedig egy hét múlva adom át cd-n.